Warm weer? Perfect moment om te trainen voor de Vierdaagse

NIJMEGEN - De Nijmeegse Vierdaagse gaat over drie weken van start en veel deelnemers zijn nog flink aan het trainen. Het blijft voorlopig nog heet, maar dit hoeft volgens hoogleraar Maria Hopman geen probleem te zijn. Sterker nog, volgens haar is het oefenen van lopen bij warme temperaturen de beste manier om het lichaam tot betere prestaties te trainen. Maar voorzichtigheid is daarbij wel noodzakelijk.
De Nijmeegse hoogleraar gebruikt de Nijmeegse Vierdaagse al jaren als een enorme testcase voor onderzoek. Haar studie naar de wandeltocht vormde al de basis voor zestig wetenschappelijke publicaties over het menselijk lichaam.

Lichaam past zich aan

Hopman raadt aan om juist van de tropische temperaturen van aankomende weekend gebruik te maken om te oefenen. "Je hoeft niet meteen 40 of 50 kilometer in de hitte te lopen, maar 10 of 20 kilometer is een heel goede oefening", zegt ze. Inspanningen in de warmte leveren namelijk veel voordelen op.
"Het menselijk lichaam is van nature goed uitgerust voor hitte: onze voorouders leefden immers op de hete savannes. Bovendien past het lichaam zich verrassend snel aan. Je gaat meer transpireren en je maakt meer bloedvolume aan", legt Hopman uit. "Ook blijft je hartslag lager."

Wennen aan alle omstandigheden

Ook helpt trainen in de warmte om beter in te schatten wat het lichaam onder zware omstandigheden nodig heeft. "Het is heel vervelend als je plotseling verrast wordt door hoge temperaturen. Door te oefenen weet je hoe je je moet kleden en hoeveel je moet drinken om goed te kunnen functioneren. Eigenlijk zou ik aanraden om onder alle weersomstandigheden te trainen: bij hitte, maar ook bij regen en kou. Zo leer je je lichaam omgaan met verschillende omstandigheden."

Niet te hard van stapel lopen

Zijn er dan geen risico’s verbonden aan wandeltochten in de warmte? Sportevenementen worden immers soms afgelast vanwege de hitte. Volgens Hopman is het vooral bij hardlopen gevaarlijk, omdat het lichaam dan sneller oververhit raakt. Bij wandeltochten is het belangrijk om genoeg te drinken. Ook tijdens oefentochten is het dus verstandig om voldoende water mee te nemen.
Daarnaast waarschuwt ze voor mensen die te hard van stapel willen lopen. "Het is niet nodig, en ook niet verstandig, om meteen 50 kilometer in de hete zon te wandelen. 20 kilometer in de ochtend is al genoeg om je lichaam die aanpassingsprikkel te geven."

Weg van de airco

Hopman roept ook mensen zonder Vierdaagse-ambities op om tijdens de warme dagen niet alleen binnen bij de airco te blijven. "Het mooie van ons lichaam is dat het allerlei mechanismen heeft om zich aan te passen. Maak daar gebruik van en laat je lichaam wennen aan de warmte."

Bron: omroep GLD
Back to blog